En mamma, en pappa, en dotter, en son. Två ser över sin relation i det antika Grekland, de två andra sitter i en by i Frankrike och undrar var tiden tog vägen. Oro över framtiden, tankar kring dåtiden. Hemligheter och svek och villkorslös kärlek, allt som präglar relationen mellan en förälder och ett barn. Var du än är, var du än befinner dig. Blicken från den som gav dig liv kommer du aldrig ifrån.

Kassandrasyndromet
Troja. Fienden sitter utanför stadsmurarna i tio år och hotar med krig. Sedan plockar de plötsligt ihop sitt pick och pack och åker hem. De lämnar ett hästskrälle efter sig. En enorm sak, gjord i trä och metall. “Rör den inte!” skriker Kassandra till trojanerna som promt vill ha in den i staden. När ingen lyssnar blir hon hysterisk. Hon påstår att hon kan se in i framtiden. Antagligen är hon bara galen.

Vi möter Hecuba, drottning av Troja, med ansvar över folk och samhälle. Vi möter hennes dotter, Kassandra, lillsessan, tonåringen, dömd av nyckfulla gudar att tvingas se framtidens brutalitet – och dömd att aldrig bli lyssnad på. De möts i en förtvivlad kamp innan stadsportarna öppnas och den ödesdigra hästen släpas in, i vilja att möta varandra och i oförmåga.

Vem dödade min pappa?
En son besöker sin pappa, efter att han gjort sig illa på fabriken han arbetar på. Det väcker en mängd minnen som sonen har med sin pappa under sin uppväxt, en uppväxt kantad av våld, hårda ord och homofobi men också fattigdom, dubbla arbeten och en ständig kamp att få pengarna att räcka. Man kan titta på sin förälder och undra varför den inte ansträngde sig mer för att få en relation att fungera men man kan också se det från ett annat håll.

Édouard Louis bok är en anklagelseakt mot de franska politikerna, de är alla skyldiga till att ha tagit död på hans pappa. Till att göra en far-och-son-relation omöjlig. Till att ha ett drägligt liv. Till tonerna av Barbie Girl tecknar vi en öm och våldsam berättelse om hur vi mest av allt accepterar att vårt samhälle ständigt vänder ryggen mot de som behöver störst hjälp.

Kassandrasyndromet och Vem dödade min pappa är två fristående pjäser, men kommer att spelas efter varandra.

Föreställningarna är för 13 år och uppåt. Urpremiär 22 september 2023.

Offentliga föreställningar

Urpremiär 22 september kl 19
Spelas även 29 september kl 19 och 29 november kl 19
Spelas på Månteaterns scen, Bredgatan 3 i Lund

Biljetter
Kulturcentralen
040-10 30 40
För att köpa biljett, klicka här.

Visit Lund
046-13 14 15
För att köpa biljett via Ticketmaster, klicka här.

Månteatern
046-18 98 99
bokning@manteatern.se

Skolföreställningar i Lund

Kassandrasyndromet & Vem dödade min pappa? spelas
25/9 kl 9.30 & 12.30
26/9 kl 9.30 & 12.30
27/9 kl 9.30 & 12.30
28/9 kl 9.30 & 12.30

2/10 kl 9.30 & 12.30
3/10 kl 9.30 & 12.30

28/11 kl 9.30 & 12.30
29/11 kl 12.30

Pjäserna spelas efter varandra med en övergång där publiken sitter kvar.

För alla skolor i Lund är teaterbiljetter till Månteaterns producerade föreställningar utan kostnad och de bokas via Kulturtråden, klicka här för att komma till bokning.

Vid behov av busstransport, glöm inte att ansöka om transportresurs. Detta går ej att göra efter besök på Månteatern. För mer information, klicka här.

För mer info, vänligen kontakta:
Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se 070-2080454

Turné

Kassandrasyndromet & Vem dödade min pappa erbjuds på turné under 2024.
Föreställningarna bokas tillsammans eller separat.

Missa inte Kassandrasyndromet som spelas under Scenkonstdagar Barn & Unga i Hässleholm den 5 oktober.

För att ladda ner utbudsblad för turné, klicka här.

För mer info, vänligen kontakta:
Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se 070-2080454

Foto

För högupplösta pressbilder, klicka här

Foto: Henrik Hulander

Kulturnatten 16/9

Månteatern + Thomas Teller = sant

Månteatern öppnar dörrarna till Kassandrasyndromet & Vem dödade min pappa? och vi visar utdrag ur dessa föreställningar.

Med på scen är också Thomas Teller från Bushwick Book Club, en internationell bokklubb för musiker och andra konstnärer som kommit att skriva 50 låtar inspirerade av 50 olika böcker.

På Kulturnatten spelar Thomas två helt nyskrivna låtar, inspirerade av de båda pjäserna.

Thomas Teller är singersongwritern från Malmö vars debutalbum lovordades av kritiker: “…på underbart Dylanskt sluddrande skånska” skrev GAFFA om albumet Tillbaka igen; härifrån nu.

På Månteatern, Bredgatan 3 i Lund kl 19-20.30.
Fritt inträde