GÄSTSPEL: Fix you- MOOMSTEATERN

Möt Sara. En ung kvinna som kämpar för att orka leva. Som pendlar mellan hopp och förtvivlan, nedstämdhet och eufori. Hennes sätt att härda ut är att skada sig själv och i perioder vårdas hon i slutenvården. Inlåsningen är både rumslig och inom henne.

“Hopp. Det jävla hoppet. Det som förstör och det som gör att man fortsätter andas. Om man inte trodde eller hoppades eller på något sätt i magen längst in visste att det skulle kunna bli bättre, då skulle allt vara lätt. Då skulle jag kunna ge upp. Det vore så skönt. Skönt att slippa krigandet. Det ständiga krigandet.”

En monologföreställning om det som är själva livet: svärtan och mörkret, den inre elden som ger kraft och förtär. En föreställning som låter Sara krypa nära intill dig, om du vågar släppa in henne.

När den inre svärtan är så stor att enda sättet att härda ut är att skada sig själv

Den psykiska ohälsan är ett växande problem. Allt fler människor skadar sig själva för att döva ångesten. Det är laddat med skam och skuld. Många ungdomar undviker att söka hjälp och ungdomspsykiatrin ropar efter vägar att avdramatisera hjälpsökandet. Självskadande personer bemöts ofta dåligt, oförståelsen och okunskapen är stor. Pjäsen försöker förklara något som kan vara användbart angående attityder. Sara talar till de som har anhöriga som skadar sig själva. Till de som arbetar med människor i känslomässig kris. Till de som upplevt ångest, som gått igenom en känslomässig kris. Kanske alla? Kanske kan Sara skapa en större förståelse. Ge en insikt. Och hon lämnar sin publik med hopp. Hopp om att fortsätta leva, en stund i taget.

En föreställning helt olik det ni tidigare sett på Moomsteatern. Och en av de mest angelägna föreställningar vi någonsin gjort. Under arbetets gång har vi haft referensgrupper bestående av ungdomar, av vuxna som arbetar inom psykiatrin och av de som har egen erfarenhet av psykisk ohälsa.

Fix You är en känslosam, visuell och tankeväckande teaterupplevelse.

Föreställningen följs av ett samtal med Mikaela Javinger (fd Aspelin) som även är författare till självbiografin “Sänder på tusen kanaler: Om borderline och dess nära samband med bipolär sjukdom och ADHD”. Fix You är hennes debut som dramatiker, och den är specialskriven  för  Moomsteaterns  skådespelerska  Therese  Kvist.  Mikaela  har  byggt  manuset  på  erfarenheter  från  sitt  eget  liv.  I  föreställningen får vi veta att Sara har diagnosen Bipolär, men det är inte på diagnosen som fokus ligger. Det är istället på hur Sara mår, hur hon upplever sig själv och världen, och hur hon vill bli bemött.

Info

Köp din biljett direkt här
Ordinarie pris: 140 kr
Student: 90 kr

Inga poster hittades