Residens: Fanfiction

Fanfiction är en monologföreställning som tar sin utgångspunkt i en 12-årig flickas stora förälskelse i Måns Zelmerlöw.

Fanfiction är ett undersökandet av vad det kan innebära att vara ett fan. Och vad det kan innebära att vara förälskad.

Utav familjefotografier och idolbilder skapar scenkonstnären Johanna Karlsson ett eget universum med klippdockor och videoprojektion. Hon klipper sönder minnen och fotografier för att utifrån dem skapa en ny verklighet.

Hon är både Julia och Romeo. Måns Zelmerlöw. Hon är en förälskad 12-åring och en 25-åring som sörjer att något har tagit slut.

Föreställningen är en längtan att höra till och en fantasi om att bli älskad. Den handlar om intimitet och distans. Men också om en vilja att bryta sig fri. Att vilja bli någon annan.

Månteaterns residens
Under ett två veckor långt residens på Månteatern har Johanna Karlsson tillsammans med skådespelaren Sofia Smeds undersökt olika gestaltningar och uttryck för den omöjliga, imaginära och samtidigt helt reella förälskelsen som kan uppstå i förhållandet till en idol. Med hjälp av video, live-projektion, kropp och objekt har dom tillsammans utforskat tematiken och bjuder nu in till en visning av arbetet.

Workshops för skolor (högstadiet)
Tillhörande föreställningen finns även en workshop som utforskar vad omöjlig kärleken kan vara idag. Utifrån samtal om Romeo och Julia, fanskap och andra samtida och personliga reflektioner får deltagarna skapa sina egna kärlekshistorier.

Utifrån en slags dockteater undersöker vi identitet och relationer genom att applicera olika livsöden på vardagliga objekt. Deltagarna väljer själva vilka ting som gestaltar huvudkaraktärerna för deras drama. Romeo kan vara en kaffekopp och kanske spelas du själva av en urklippt bild av din favorit kändis.

Med hjälp av grundläggande skådespelarverktyg får deltagarna sedan berätta sina egen kärlekshistorier, såväl omtolkningar av klassiker som tagna får verkligheten. Vi frågar oss vilka dessa karaktärer är, vad dom vill och vilka hinder finns i vägen för deras kärlek.

Med objekten kan vi skapa distans och sätta såväl våra egna tankar och stereotypa idéer av kärleken i nytt ljus. Men framförallt skapar vi tillsammans en bank av nya kärlekshistorier.

 

Info

Längd: 60 min

Fanfiction visning för skolor
19/11 kl 10 & 13

Fanfiction offentlig visning
19/11 kl 19

Biljetter: Fritt inträde men bokning krävs.
För biljetter, maila karlsson.johannalovisa@gmail.com

Workshops 20-22/11
Vid intresse av workshops, vänligen kontakta karlsson.johannalovisa@gmail.com

I samarbete med Månteatern, Lunds kommun, Teaterambulansen och Folkuniversitet.

Inga poster hittades