En journalist möter en dramatiker och samtalar om ett aktuellt ämne som bör lyftas. Ett manus skrivs och under en kort tid repeteras, scenografi byggs, ljus sätts, filmas och görs sedan tillgänglig.

I Månteatern och Strobemedias gemensamma projekt 7MIN, möts journalistik, teater och film för att lyfta varandra och bidra med nya perspektiv. I en serie filmatiserade kortpjäser låter vi de fyra områdena förenas för att berätta om aktuella ämnen på ett annorlunda sätt.

Vi väljer en dramatiker och en journalist från en tidningsredaktion, t ex sport, samhälle, kultur, ekonomi. De samtalar kring en aktuell tendens som journalisten upplever är det viktigaste som pågår i samhället just nu. Utifrån detta samtal skriver sedan dramatikern en pjäs som är sju minuter lång. Under drygt en vecka repeteras, bygg scenografi, ljussätts och sedan filmas kortpjäsen.

 

7MIN: Avyttring

7MIN: Avyttring är baserat på ett samtal mellan dramatikern Karin Isaksson och journalisten Katia Wagner, där fokus legat på Katias journalistiska arbete kring ensamkommande flyktingbarn. Det handlar om vad man gör för att leva ett liv utan fruktan för sitt och sin familjs liv, vad man behöver göra för att få stanna kvar och hur absurt det är att behöva ljuga.

Läs gärna mer om Katia Wagner och hennes arbete:
www.katiawagner.se
Katia Wagner vet vart de försvunna barnen tar vägen

 

7MIN: Städer

7MIN: Städer är baserad på ett samtal mellan speljournalisten Oskar Skog och dramatikern Moa Backman om nätkontroversen Gamergate.

Gamergate började som en diskussion på bland annat twitter om etik i speljournalism men handlar främst om kvinnohat. Personer som har lyft frågan om representation, porträttering och sexism, både i spel och inom spelbranschen har bemöts med utfrysning och dödshot.

Städer handlar om den kraft som vill hålla dörrar och fönster stängde och det hat som bemöter de som vill förändra och inkludera. Frågor som inte bara rör spelvärlden.

Läs mer om Gamergate och arbetet kring att öppna upp inom spelvärlden
Gamergate på Wikipedia
Anita Sarkeesian/feministfrequency – Tropes vs Women in Video Games

7MIN: Fotbollskor

7MIN: Fotbollskor är baserad på ett samtal mellan sportjournalisten Alva Nilsson och dramatikern Isabel Cruz Liljegren samt en intervju med Gert Fylking i Expressen 27/3-2015.

”Damfotboll är som V75 med kor” skrev radioprofilen Gert Fylking i en blogg gällande debatten kring brist på fotbollsskor för damer. Debatten handlar om att det är oerhört svårt att för kvinnor att hitta bra fotbollsskor och ofta blir de hänvisade till att köpa juniorskor, skor som är av lägre kvalité.

Var fjärde registrerad fotbollsspelare är kvinna vilket skulle vara en stor marknad för sportbutikerna men istället visar det på ett symptom av att samhället och marknaden inte tar kvinnors idrott på allvar, att kvinnor inte är mer än fotbollsKOR

För att läsa mer om debatten kring fotbollsskor.
Intervju med Lina Holmlund – http://www.expressen.se/sport/fotboll…
Intervju med Gert Fylking – http://www.expressen.se/sport/fotboll…
Följ Alva Nilsson på Twitter – https://twitter.com/fotbollsflatan

 


7MIN: DE BÄNKADE

7MIN: De Bänkade är baserad på ett samtal mellan kolumnisten Fairooz Tamimi och dramatiker Kristian Hallberg om hur smygrasismen lyckas leta sig in i folks medvetanden. Hur vi uttrycker oss kan lätt glida över från en sida till en annan. “De Bänkade” tar avstamp i den komplexitet som uppstår när ingen säger stopp, ingen bromsar samtalet och ingen reflekterar utan hamnar i en ond spiral. Vad är sant och vad är rykten utan substans? Hur fördomar uppstår, får liv och inte stoppas i tid.

 


7MIN: LUFTLANDSATTA DAGSLÄNDOR

Luftlandsatta dagsländor är baserad på samtal mellan dramatikern Karim Rashed och författaren Hans-Inge Persson, om hans upplevelser i vården av hans fru Christina Persson som även resulterade i boken ”Den inhumana vården”.

Under 3 månader vårdades Christina med en tumör i lillhjärnan, lungfibros och Chrons sjukdom. Under sin tid på sjukhuset hade hon över 30 läkare, specialister och konsulter. Ofta läkare som dök upp en gång som luftlandsatta dagsländor.

Kickstarta diskussionen i klassrummet

7MIN-filmerna är perfekta att använda som en plattform för att kickstarta diskussioner om aktuella ämnen i ett klassrum. Komplexa ämnen som exempelvis asylfrågan eller sexism behöver ofta nyanserade perspektiv för att kunna ge en kvalitativ diskussion vilket är styrkan är hos scenkonsten och som vi har fångat på film.

Vi har tagit fram pedagogiska inspirationsmaterial till varje film som innehåller diskussionsfrågor, övningar och länkar till mer information om de aktuella ämnen.

Målgrupp: Högstadiet och gymnasiet
Paketinnehåll: En film inklusive pedagogiskt inspirationsmaterial.
Pris: 2500:- exklusive moms*
Vi kan även erbjuda specialanpassade workshops, exempelvis gör din egen 7MIN med stöd av Månteatern enligt pris och utförande enligt överenskommelse.

*Kostnaden avser en licens som kan användas fritt inom den inköpande skolan.

Vill du köpa in 7MIN till din skola eller vill veta mer om det pedagogiska inspirationsmaterialet, vänligen kontakta.

Henrik Hulander, Producent
henrik@manteatern.se
070-208 04 54

Sara Mortazavi, Producent
sara@manteatern.se
070-259 27 37