En elektronisk opera om yttrandefrihet
Vad gör din lärare när hen inte arbetar? Får man göra vad som helst, utanför arbetet? Så länge det inte påverkar undervisningen, alltså? Får man tycka vad som helst, får man umgås i vilka kretsar som helst? Om man är en omtyckt och kompetent lärare, får man ändå ha åsikter som kanske inte är förenliga med skollagen?
Och vad är yttrandefrihet, egentligen? Innebär det just det, att man får säga vad man vill, när man vill? Hur ställer sig vårt land till yttrandefrihet för tillfället, tycker du? Tillåter vi så mycket att vi även tillåter sådana som inte tillåter särskilt mycket?
Vi vet var du bor är en nyskriven elektronisk opera som är en fantasi utifrån en verklig händelse om en lärare som gick på ett opassande möte, en rektor som hade svårt att veta var han skulle sätta foten och studenter som försökte göra sin röst hörd. Och allt sjungs.
Foto
Foto: Henrik Hulander
Högupplösta pressbilder, klicka här för zip-fil.
Skolföreställningar och turné
Vi vet var du bor kommer finnas tillgänglig för våren 2020.
Målgrupp: Åk 7-9 & gymnasiet
Lyssnarworkshop
I samarbete med organisationen Lyssnare utan gränser kan vi erbjuda “Lyssnar workshops” kopplade till föreställningen. Workshopen genomförs klassvis, i klassrummen efter spelad föreställning (kan vara annat datum) och är 50 min. Workshopen användare det respektfulla lyssnandet som verktyg för att ta upp föreställningens ämnen yttrandefrihet och demokrati. Läs mer om workshopen i utbudsbladet här.
Kontakta oss för aktuella datum för turné.
För mer info om turnéföreställning och workshop, ladda ner utbudsblad här.
Ladda ner pedagogiskt inspirationsmaterial här.
För mer info om föreställningen, skolföreställningar i Lund och på turné, vänligen kontakta:
Henrik Hulander 070-20 80 454
henrik@manteatern.se
Sara Mortazavi 0702-59 27 37
sara@manteatern.se www.manteatern.se
Pressröster & omnämnanden
“Elektronisk opera om att säga emot”
”Vi vet var du bor”, har underrubriken ”En elektronisk opera om yttrandefrihet”. Men nog handlar den också om någonting än mer fundamentalt: om den dolda kraft som när som helst kan förvandla självständiga individer till flockdjur.
”Vi vet var du bor” är koncentrerad och delvis minimalistisk musikteater. Rollerna är typer och de handlar i enlighet med tragedins stränga manus. Men det utesluter inte inslag av levande gestaltning. På min näthinna sitter ännu Lillemor Hjelms minspel när hon i rollen som Kollegan försöker leda mötet där Läraren plötsligt stiger fram som skolans ledare. Obehaget, den tilltagande nervositeten och falnande auktoriteten, och så oförmågan att säga nej när alla andra säger ja – allt fanns i detta ansikte, denna spegel för så många av oss.
Tobias Lund, Sydsvenskan, länk
Vi vet var du bor var nominerad till kategorin Årets politiska på Scenkonstgalan 2019 med juryns motivering: För modet att för en ung publik spela en föreställning om yttrandefrihet och demokrati, i formen av en elektronisk opera, i en region där högerpopulismen får allt starkare fäste. Vi vet var du bor visar att historia skapas i vår egen närmiljö där vi är högst medskapande. Ett verk som sätter igång viktiga tankar om ansvar, för en generation som är den nästa att stå vid valurnorna.