I det vita rummet sitter en flicka som är vuxen, men fortfarande ett barn. Framför henne ligger vita papper och i sin hand har hon färgpennor. Hon tecknar ett huvud. Hon tecknar en klänning. Hon tecknar nedhasade strumpor och för stora skor. Hon tecknar röda flätor. Det är lucianatt och flickan är lycklig. Natten välver sig över henne, månen vandrar.

Med fragment av dans, text och bild skapar Dorte Olesen och Lucas Svensson en föreställning med utgångspunkt i historien om Ingrid Vang Nyman, den danska konstnärinnan som tecknade bland annat Pippi Långstrump.

Vitt rum med röda flätor och sol är en saga om livet, skapandet, om hur man möter världen och håller ihop den.

Pressröster

“Vitt rum med röda flätor och sol är onekligen en liten fest att titta på // Ett fenomenalt manus av Lucas Svensson // Tanken om fantasins allsmäktighet fungerar övertygande på barnen i publiken”.
Amanda Svensson, Expressen

“Fantasin i högsätet med Pippi på scen // Postmodern barnteater”
Barbro Westling, Aftonbladet

“Ovanligt djärv ung scenkonst // Lucas Svenssons text är okonstlat rak och samtidigt lyrisk // Dansare och skådespelare är magiskt bra. Scenografin med skissbord och snö ursnygg”.
Malena Forsare, Sydsvenskan

“Fantasiresa inbäddad i ett mjukt snötäcke// John Moström har med sin scenografi skapat ett fantastiskt rum // Det är bara att luta sig tillbaka och följa med på en vindlande resa och njuta av det oväntade”.
Kristina Nilsson, Skånskan

”Dansarna och skådespelarna tecknar figurer med sina kroppar i rummet, rör sig mellan barnets fantasi och stora livsfrågor // Duon Svensson/Olesen berör här frågor om konstnärlig skaparkraft, utanförskap och normöverskridande. Allt detta finns ju i Pippigestalten och det är teman som Dorte Olesen i sina verk ständigt återkommer till.”
Theresa Benér, Svenska Dagbladet

En bisarrt rolig och annorlunda performance där Ordet slåss/står mot Rörelsen, med månne medvetet (?) orytmisk rytm i dialektisk form. Där föreställningens underetxt skulle kunna vara frågor som ”När blir man vuxen? Hur vet man att man lyckats med sin konst/arbete/ambitioner?

Ingela Brovik, Danstidningen

Pressbilder

Fotografier av Anna Diehl.