Kit kan inte sovainte Amina heller. Kits pappa sitter uppe, mitt i natten, Aminas mamma också

Statsministern ska hålla tal imorgon men varför sitter han på en bänk, kan inte han heller sova? Tur att Kit har sin nallebjörn men tycker nallebjörnen likadant? Kan en nallebjörn bli trött på sitt barn?

Här kommer natten är en pjäs som handlar om oron inför en framtid som kanske inte finns, om att vakna och inte kunna somna om, om en statsminister som inte hittar orden och om någon som är instängd i en container.

 

Föreställningen är för 8 år och uppåt. Urpremiär 17 september 2021
55 min. lång.

Foto

Foto: Henrik Hulander

Pressröster

Med utgångspunkt i samtal med lågstadieelever har dramatikern Kristian Hallberg och regissören Elin Skärstrand skapat en uppsättning om rädsla för framtiden.

I Evelina Johanssons suggestiva scenografi blir natten en gastkramande drömvärld att förlora sig själv i. På en bänk i parken kämpar statsministern med sitt tal och i skuggorna lider en tvåhövdad varelse över sin brist på hopp och ro. Medan ett huvud plågas av minnen från kriget, våndas det andra av stress för alla sina appar.

Det är en komplex bild av världen som tecknas, med rika och fattiga länder i symbios med varandra. Texten är briljant och avancerad och Hallberg har mycket att säga

Boel Gerell, Sydsvenskan. Läs hela recensionen här länk

Månteaterns Här kommer natten lägger fokus på den oro vi alla lever med, oro över klimatet, över samhällsutvecklingen, över rasism och terror. En oro som för många säkert blev extra påtaglig under coronapandemin. I sitt arbete med pjäsens manus har dramatikern Kristian Hallberg och regissören Elin Skärstrand tillsammans med Månteatern haft workshops med barn i 7-11-årsåldern för att ta reda på hur all denna framtidsoro påverkar dem.

Det här är en stundtals nästan skräckfilmsotäck föreställning men den är också poetisk, vacker, tankeväckande och också musikaliskt fartfylld med flera medryckande låtar. Inramningen på scenen är varmt lysande gatlyktor i varje hörn och så en stor, vit trälåda i mitten som förvandlas till allt från container, till plank, buss och så en glittrande stjärnhimmel som får barnen i publiken att förtjust hojta till.

Lukas Olde Monnikhof som Kit och Stina Hwatz som Amina övertygar i sin nattliga nyfikenhet och är som tagna ur en klassisk äventyrsbok medan Mats Granath som bland annat pappa och statsminister och Lillemor Hjelm som bland annat mamma vågar bjuda på en ängslig vuxenhet som också tilltalar publiken. Lillmor Hjelm inuti den stora luddiga björnkostymen är dock något helt annat.

Det finns mycket i resonemangen och dialogerna om allt från arbetslöshet till att leva i krigets verklighet eller ha ångest över sociala mediers ständiga tryck som kanske går över huvudet på den tilltänkta målgruppen.Samtidigt är det väl så det är – de vuxnas oro fastnar hos barnen mer som en svår och jobbig känsla än att man exakt begriper vad det handlar om. Här kommer natten är en underhållande och fängslande föreställning med många dimensioner som fungerar på olika sätt hos vuxna och hos barn. Precis som verkligheten.

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet. Läs hela recensionen här, länk

Turnéföreställningar

Här kommer natten kommer vara tillgänglig för turné under 2022 & VT 2023.

Ladda ner utbudsblad, klicka här

För mer info, vänligen kontakta:
Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se 070-2080454

Offentliga föreställningar

Här kommer natten spelas under Malmö scenfest den 26/3 kl 11 på Kulturhuset Mazetti Friisgatan 15b i Malmö, Mazettisalen. Föreställningen har fritt inträde och kan ej bokas i förväg. Först till kvarn.
För mer info, se www.malmoscenfest.se

 

Processen

Palettskolan på besök under repetition av Här kommer natten

Palettskolan på besök under repetition

I slutet av 2019 kom Elin Skärstrand och Kristian Hallberg till oss med en idé om att göra en föreställning om barns oro inför en framtid med galna presidenter och klimathot. Specifikt handlade det om vad de yngre barnen tänker. Vi alla vet vad de unga klimataktivisterna säger men de som inte kan uttrycka ett välformulerat tweet eller instagraminlägg, hur tänker de? Vår ambition var att träffa så många barn vi kunde, sen kom coronan. I det svåra alltet lyckades vi träffa en del skolklasser och vi fick höra fantastiska tankar och om hemska erfarenheter. Allt från skrubbsår och flykt från krig, två saker med vuxenögon har stora skillnader men i en barnvärld kan samexistera.

Vi insåg snabbt att i det som slutligen skulle bli Här kommer natten, att vi ville ta barnens oro, magont och inte kunna sova på allvar. Men samtidigt vill vi kunna ge dom en kittlande föreställning om att springa ut på natten och att allt kommer bli bra.