Kit kan inte sovainte Amina heller. Kits pappa sitter uppe, mitt i natten, Aminas mamma också

Statsministern ska hålla tal imorgon men varför sitter han på en bänk, kan inte han heller sova? Tur att Kit har sin nallebjörn men tycker nallebjörnen likadant? Kan en nallebjörn bli trött på sitt barn?

Här kommer natten är en pjäs som handlar om oron inför en framtid som kanske inte finns, om att vakna och inte kunna somna om, om en statsminister som inte hittar orden och om någon som är instängd i en container.

 

Föreställningen är för 8 år och uppåt. Urpremiär 17 september 2021
55 min. lång.

Foto

Foto: Henrik Hulander
För högupplösta pressbilder, klicka här

Pressröster

Med utgångspunkt i samtal med lågstadieelever har dramatikern Kristian Hallberg och regissören Elin Skärstrand skapat en uppsättning om rädsla för framtiden.

I Evelina Johanssons suggestiva scenografi blir natten en gastkramande drömvärld att förlora sig själv i. På en bänk i parken kämpar statsministern med sitt tal och i skuggorna lider en tvåhövdad varelse över sin brist på hopp och ro. Medan ett huvud plågas av minnen från kriget, våndas det andra av stress för alla sina appar.

Det är en komplex bild av världen som tecknas, med rika och fattiga länder i symbios med varandra. Texten är briljant och avancerad och Hallberg har mycket att säga

Boel Gerell, Sydsvenskan. Läs hela recensionen hä länk

Månteaterns Här kommer natten lägger fokus på den oro vi alla lever med, oro över klimatet, över samhällsutvecklingen, över rasism och terror. En oro som för många säkert blev extra påtaglig under coronapandemin. I sitt arbete med pjäsens manus har dramatikern Kristian Hallberg och regissören Elin Skärstrand tillsammans med Månteatern haft workshops med barn i 7-11-årsåldern för att ta reda på hur all denna framtidsoro påverkar dem.

Det här är en stundtals nästan skräckfilmsotäck föreställning men den är också poetisk, vacker, tankeväckande och också musikaliskt fartfylld med flera medryckande låtar. Inramningen på scenen är varmt lysande gatlyktor i varje hörn och så en stor, vit trälåda i mitten som förvandlas till allt från container, till plank, buss och så en glittrande stjärnhimmel som får barnen i publiken att förtjust hojta till.

Lukas Olde Monnikhof som Kit och Stina Hwatz som Amina övertygar i sin nattliga nyfikenhet och är som tagna ur en klassisk äventyrsbok medan Mats Granath som bland annat pappa och statsminister och Lillemor Hjelm som bland annat mamma vågar bjuda på en ängslig vuxenhet som också tilltalar publiken. Lillmor Hjelm inuti den stora luddiga björnkostymen är dock något helt annat.

Det finns mycket i resonemangen och dialogerna om allt från arbetslöshet till att leva i krigets verklighet eller ha ångest över sociala mediers ständiga tryck som kanske går över huvudet på den tilltänkta målgruppen.Samtidigt är det väl så det är – de vuxnas oro fastnar hos barnen mer som en svår och jobbig känsla än att man exakt begriper vad det handlar om. Här kommer natten är en underhållande och fängslande föreställning med många dimensioner som fungerar på olika sätt hos vuxna och hos barn. Precis som verkligheten.

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet. Läs hela recensionen här, länk

Offentliga föreställningar

Urpremiär 17/9 kl 18
22/9 kl 18
26/9 kl 14 & 17
29/9 kl 18 + samtal

Publiksamtal 29/9
Möt Ulrika Hult leg. psykolog/leg. psykoterapeut och Elin Skärstrand, regissör till föreställningen Här kommer natten i ett samtal om oro, att hantera kriser och att inte kunna sova.

Vuxenvärlden pratar mycket om en framtid som är oviss. Vad gör det med barns tankar, rädslor och oro?

Blir barn mer oroliga över de vuxnas oro, än det som de hör om faktiska problem?

Elin Skärstrand kommer inledningsvis att berätta om hur föreställningsidén till ”Här kommer natten” kom till och vilken väg arbetet tog i och med det förberedande workshoparbetet med barn.

Ulrika Hult har med sina tjugofem år som psykolog och psykoterapeut mött många barn och familjer som står inför svåra utmaningar. Ulrika kommer berätta om hur hon arbetar, sina tankar om barns och familjers oro och vad hon upplever i detta nu.

Biljettbokning
Kulturcentralen
Boka online, klicka här
info@kulturcentralen.nu
Tel. 040-10 30 20

Visit Lund AB
046-13 14 15
www.visitlund.se
Köp via Ticketmaster, klicka här

Månteatern
bokning@manteatern.se
046 – 18 98 99

Kulturnatten i Lund 2/10 FULLSATT
Här kommer natten + Livepodcast med Mammaklausulen

Månteatern bjuder under Kulturnatten i Lund på föreställningen med efterföljande livepodd med Mammaklausulen.

Hej! Mammaklausulen är en podcast som jag, Kristian Hallberg (dramatiker för “Här kommer natten”) har tillsammans med min mamma Maj-Gun Hallberg. Vi pratar varje vecka om saker som hänt i veckan samt minns ett årtal som passerat under min mammas livstid. Kvällen till ära kommer vi sända vår podcast från Månteaterns scen och prata bland annat om Här kommer natten. Hur står sig denna pjäs mot andra pjäser jag skrivit, vad tycker mamma egentligen om den? Vi pratar också om olika Lundaminnen vi har, mamma är ju ändå född där! Hjärtligt välkomna!

Lyssna på Mammaklausulen på SPOTIFY eller PODBEAN

Här kommer natten kl 17
Mammaklausulen c:a kl 18.15

Biljettbokning till Kulturnatten sker endast via Månteatern via förbokning eller att komma till oss 60min innan föreställningsstart. Biljetterna är kostnadsfria.

Här kommmer natten under Kulturnatten är fullsatt.
Kom till Månteatern, Bredgatan 3 från kl 16 för att skriva upp dig på väntelista och var sedan på plats kl 17 vid insläpp.

bokning@manteatern.se
046 – 18 98 99

För info om hur Månteatern förhåller sig till de rådande Covid-19 restriktionerna, klicka här.

Skolföreställningar i Lund

Spelas för åk 2-4

Tider i fetstil är lediga
17/9 kl 12.30 Skolpremiär FULLBOKAD

20/9 Kl 9.45 & 12.15 BÅDA FULLBOKADE
21/9 Kl 9.45 & 12.15
23/9 Kl 9.45 FULLBOKAD & 12.15

27/9 Kl 9.45 & 12.15 FULLBOKAD
28/9 Kl 9.45 FULLBOKAD & 12.15
30/9 Kl 9.45 & 12.15 BÅDA FULLBOKADE

Bokningsförfarande.
Denna föreställning är en del av projektet “Upplev Scenkonst” där vi tillsammans med Lunds Kommun erbjuder kostnadsfria biljetter. Antalet fria biljetter per föreställning är begränsat så fråga vid bokning om det finns biljetter kvar. Årskurs 5 är undantaget från detta erbjudande eftersom de eleverna  får en teaterföreställning som kulturgaranti. Resor ingår inte. Det finns transportresurs att söka för de skolor och förskolor som ligger utanför Lunds lokaltrafiknät.
För mer info se gärna LÄNK

Vi tar emot max två klasser från samma skola.
Bokning sker direkt till Månteatern, se kontaktuppgifter nedan.

Mer info, vänligen kontakta
Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se 070-2080454

För info om hur Månteatern förhåller sig till de rådande Covid-19 restriktionerna, klicka här.

Turnéföreställningar

Här kommer natten kommer vara tillgänglig för turné under 2022.

Ladda ner utbudsblad, klicka här

För mer info, vänligen kontakta:
Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se 070-2080454