Tänk att få vara drottning. Att få bestämma
allting. Bestämma precis allting.

Vilken mat jag ska äta, vilka kläder som ska sys upp till mig, hur länge jag får sova på morgonen, vilka som ska umgås med mig, vilken film vi ska se, hur stora fester vi ska ha, vad vi ska skratta åt. Men. Samtidigt inte få bestämma när jag ska lämna slottet, inte bestämma när jag ska gifta mig, när jag måste ha sex första gången, vem jag ska bli kär i, vart jag ska bo, eller bestämma om jag överhuvudtaget vill vara drottning eller inte.

Sverige har haft 54 drottningar och endast fyra av dem har varit regenter. Jag är Drottning är en sprakande historielektion fylld av humor och allvar om dessa fyra drottningar, Drottning Sigrid Storråda, Drottning Margareta, Drottning Kristina och Drottning Ulrika Eleonora. Drottningar som har varit osynliga i historieböckerna och varför är det så? Kvinnor med makt är ju superintressant! Och- vad var det för makt de egentligen hade? Skulle du vilja ha en sån makt? Hur känns det att vara drottning? Är du drottning i ditt eget liv?

Föreställningen är för drottningar från 9 år och upp.

Turné & SKOLFÖRESTÄLLNING I LUND

Skolföreställningar i Lund
Jag är Drottning spelas på Månteaterns scen, Bredgatan 3

17/4 kl 10 & 13

För skolor inom Lunds kommun är platsbiljetter kostnadsfria och bokas via Kulturtråden.
För att boka Jag är drottning, klicka här.
Om din skola har behov av buss finns transportresursen. För mer information och hur du bokar finns längre ner på denna länk, klicka här.

Turné
Höstterminen 2022 & vårterminen 2023
Kontakta oss för möjliga turnédatum
Ladda ner utbudsblad för turné HÄR

Bokning
För frågor om föreställning eller bokning av platser till skolföreställningar eller turné, vänligen kontakta

Henrik Hulander, producent
henrik@manteatern.se
070-20 80 454

Pedagogiskt inspirationsmaterial
För dig som är lärare kan använda dig av vårt pedagogiska inspirationsmaterial med förslag på övningar och samtalsfrågor. Ladda ner materialet här

PRESSRÖSTER

“Jag vill aldrig att det ska ta slut!” utropar en flicka i raden framför mig när den korta timmen är över. Ganska bra betyg från ett mellanstadiebarn en fredagseftermiddag.

En bildningsresa. “Jag är Drottning” vill förändra vår blick på det förflutna

Vilka berättelser förblir bortglömda? Hur ser historieskrivande ut och hur kan vi ändra vår blick på det förflutna? Hur funkar källkritik, härskarteknik och genusanalys? Och varför i herrans namn är Sverige det enda landet i Norden som inte haft en kvinnlig statsminister? Det är några av de viktiga frågor som Månteatern i Lund och regissör Helena Röhr tar sig an i den nya föreställningen “Jag är Drottning”.

..en enastående välspelad, rolig och uppiggande timslång bildningsresa genom den svenska historien

..de viktiga ämnena hanteras subtilt av skådespelarna Lillemor Hjelm, Mats Granath, Sakib Zabbar och Sofia Snahr som gör riktigt fina insatser, vare sig de spelar smarta drottningar, galna historiker, fåfänga prisar eller maktlystna guvernanter. De låter med lätthet berättelsen röra sig från informationstät historielektion till snubbelhumor – utan att grundfrågorna tappas bort eller förenklas.

Marie Pettersson, Sydsvenskan
För att läsa hela recensionen, klicka här (låst artikel)

Underhållande historielektion för alla åldrar

När Jag är Drottning börjar trängs de fyra drottningarna i det slottseleganta rosa scenrummet. Deras överdådiga och voluminösa klänningar tar plats och alla vill vara drottning, alla vill ha makt, alla vill regera. En efter en får de sedan, i kronologisk ordning och lättsamt underhållande form, råda över scenen och berätta sin historia.

Att berätta fyra drottninghistorier och också ge en bild av den tid de levde i på bara sextio minuter är en tuff utmaning som regissören Helena Röhr tillsammans med Månteaters ensemble har hittat helt rätt form och ton för. Det blir fyra genomtänkta snabbsammanfattningar som jag är övertygad om ger både unga och gamla i publiken lust att ta reda på mer.

Dessutom ger de fyra berättelserna också tankeväckande perspektiv på makt, vad man kan göra med makt och vad makt kan göra med en.

Som helhet är Jag är Drottningen en oemotståndligt rolig, småelak, tempofylld och smart musiksatt historielektion för alla åldrar. Och allra mest underhållande i dessa tider är kanske den presskonferens som 1300-talets Folkhälsomyndighet håller om pesten – med munskydd och allt

Gunilla Wedding, Skånska Dagbladet
För att läsa hela recensionen, klicka här

Föreställningsbilder

För högupplösta pressbilder, klicka här